Por favor espere...

Por favor espere...

Bienvenidos

Întrebări și Răspunsuri pe teme consulare, în contextul pandemiei Covid-19 -actualizat 19.05.2020

Întrebări și Răspunsuri pe teme consulare, în contextul pandemiei Covid-19 -actualizat 19.05.2020

Întrebări și Răspunsuri pe teme consulare, în contextul pandemiei Covid-19
(Informații actualizate la 19.05.2020) – conform madrid.mae.ro

Se refera la restrictii de calatorie, actualizare de documente, oficiere de casatorii …etc.

ES

SE TRATA DE : Preguntas y respuestas sobre cuestiones consulares, en el contexto de la pandemia de Covid-19(Información actualizada el 19.05.2020) – según madrid.mae.ro
Se refiere a restricciones de viaje, actualización de documentos, formalizacion del matrimonio… etc. –  para los rumanos residentes o no.

Revenirea în România

• Când se reiau zborurile către și dinspre România?
În acest moment, conform Hotărârii nr. 24 din 14.05.2020, autoritățile române au luat decizia prelungirii suspendării zborurilor efectuate de operatori economici aerieni spre Spania și din Spania către România, pentru o perioadă de 14 zile începând cu data de 15 mai 2020.

Am cumpărat bilet de avion, însă zborul a fost anulat. Cum procedez ?

Vă adresați companiei aeriene sau agenției prin care ați achiziționat biletul fie pentru reprogramarea zborului dvs., fie pentru restituirea banilor sau creditarea contului de client.

Recomandare: NU achiziționați biletele de avion anterior anunțului oficial al autorităților române de ridicare a restricțiilor de călătorie între Spania și România.

• Începând cu ce dată vor circula autocarele între Spania și România?

Transportul rutier internațional de persoane, prin servicii regulate, servicii regulate speciale și servicii ocazionale în trafic internațional pentru toate cursele efectuate de către operatorii de transport spre Spania și Spania către România, este suspendat până în data de 1 iunie 2020.

Recomandare: NU achiziționați bilete pentru transportul cu autocarul înspre Romania până în momentul în care restricțiile vor fi ridicate.

• Mă aflu temporar în Spania și am hotărât să mă deplasez în România cu autoturismul personal. E posibil?

În această perioadă, conform măsurilor impuse de autoritățile spaniole, se pot deplasa cu autoturismul personal din Spania către Romania DOAR cetățenii români care nu au rezidență (NIE) în Spania.

Menționăm, de asemenea, că autoritățile franceze NU permit tranzitarea teritoriului francez de către cetățenii români care doresc să se deplaseze în România, dar care au REZIDENȚĂ în Spania.

• Sunt rezident și vreau să mă întorc definitiv în România, pe cale rutieră cu autoturismul personal. Ce trebuie să fac?
Dacă sunteți rezident în Spania, trebuie să respectați măsurile impuse de statul spaniol și să așteptați ridicarea restricțiilor de deplasare.

• În cazul în care ajung în România, voi fi obligat să intru în carantină?

Da, în carantină la domiciliu pentru 14 zile. Începând cu data de 15.05.2020, pentru toate persoanele care vin în România din străinătate, măsura carantinării/izolării la locuință împreună cu familia/aparținătorii cu care locuiesc împreună, iar pentru cele care nu au posibilitatea îndeplinirii condițiilor pentru măsura mai sus menționată sau solicită acest lucru pentru a nu își expune familia, se poate opta pentru măsura carantinei instituționalizate, în spații special destinate puse la dispoziție de autorități.

Persoanele care nu respectă măsurile de carantină/izolare la domiciliu vor fi introduse în carantină instituționalizată pentru o perioadă de 14 zile și obligate să suporte contravaloarea cazării și hrănirii pe perioada carantinei instituționalizate. Persoanele aflate în carantină instituționalizată la data de 15.05.2020, rămân în carantină în spațiile respective până la încheierea perioadei de 14 zile.

Deplasarea din România în Spania

• Mă aflu în România și vreau să ajung în Spania. Ce condiții trebuie să îndeplinesc?

Autorităție spaniole au reintrodus controalele la frontierele terestre, aeriene și maritime, măsură în vigoare până la 23 mai 2020, orele 24.00.

Este permisă intrarea doar pentru: cetățeni spanioli, cetățeni străini rezidenți, lucrători transfrontalieri, personalul sanitar sau însoțitorii persoanelor în vârstă, transportatorii de mărfuri, echipajul companiilor aeriene, echipajul companiilor maritime și de pescuit, cei care demonstrează cazuri de forță majoră justificate cu documente, personalul străin acreditat al misiunilor diplomatice, oficiilor consulare și organismelor internaționale cu sediul în Spania atâta timp cât este vorba de deplasări în exercitarea funcțiilor oficiale.

Numai dacă vă încadrați în oricare din aceste categorii și prezentați la frontieră documente justificative, veți putea intra pe teritoriul spaniol.

• Dacă ajung în Spania, voi intra în carantină?

Da. Toate persoanele care vor intra în Spania după data de 15 mai 2020 vor fi obligate să stea 14 zile în carantină la domiciliu sau la locul de cazare.

Deplasările dvs. se vor limita la aprovizionarea cu alimente, produse farmaceutice și bunuri de primă necesitate, primirea de asistență medicală dacă este necesar sau în caz de forță majoră. Purtarea măștii este obligatorie în cazul acestor deplasări. Va trebui să vă luați toate măsurile de igienă și prevenție a răspândirii virusului, în special în relația cu ceilalți colocatari.

Sunt exceptați de la măsura carantinei lucrătorii transfrontalieri, transportatorii, personalul de bord și personalul sanitar activ atâta timp cât nu s-au aflat în contact cu persoane diagnosticate ca fiind contagiate cu COVID 19.

Reluarea activității cu publicul la Secția Consulară din cadrul Ambasadei de la Madrid

• Când se va relua activitatea cu publicul la Secția Consulară Madrid ?

Reluarea activității cu publicul se va relua în funcție de măsurile și recomandările autorităților spaniole. În această perioadă, Secția Consulară gestionează strict urgențele consulare. Data reluării activității va fi anunțată pe paginile oficiale ale Ambasadei (web și Facebook).

• Am avut programare la consulat și a fost anulată! Cum procedez? Voi fi reprogramat?
Toate programările pentru servicii consulare existente la data de 16 martie au fost anulate.
• În momentul reluării activității cu publicul, solicitarea dvs. va fi analizată și dacă documentația transmisă este completă, cererea dvs. va fi prevalidată, caz în care vă veți putea reprograma exclusiv pe www.econsulat.ro.
• În cazul în care documentația dvs. este incompletă, vi se va solicita completarea dosarului.

Pașapoarte

• Am solicitat un nou pașaport la Secția Consulară Madrid, însă, în situația actuală, nu le pot ridica, aceasta fiind închisă pentru public! Ce trebuie să fac?

Pe pagina de internet a Ambasadei http://madrid.mae.ro/local-news/2245 găsiți pașii de urmat pentru a intra în posesia pașaportului. Atenție! Anunțul respectiv este valabil doar pentru cei ce au cerut la MADRID obținerea unui pașaport. Pentru restul oficiilor consulare, accesați paginile de internet ale acestora.

IMPORTANT! După reluarea activității cu publicul, TOATE pașapoartele care vor fi solicitate la Madrid, vor fi ulterior expediate prin poștă. Nu va mai fi permisă ridicarea acestora de la Secția Consulară.

• Pot să călătoresc cu pașaportul expirat? Cum pot să obțin unul nou?

Nu. Odată expirat, pașaportul nu mai poate fi folosit. În momentul în care va fi reluată activitatea cu publicul, va trebui să solicitați o programare exclusiv pe www.econsulat.ro pentru obținerea unui nou pașaport.

Cartea de identitate

• Mi-a expirat cartea de identitate iar Secția consulară este închisă pentru public. Ce fac? Se prelungește valabilitatea?

Conform Decretului privind instituirea stării de urgență în România, actele de identitate (cartea de identitate/ buletinul), care au expirat după declararea stării de urgență în România (16 martie 2020), continuă să fie valabile DOAR PE TERITORIUL ROMÂNIEI și ÎN PERIOADA STĂRII DE URGENȚĂ.

Dacă buletinul sau cartea de identitate a expirat înainte de 16 martie 2020, aceste documente nu se consideră valabile.

Pe teritoriul spaniol, documentele de identitate românești expirate nu sunt valabile. Pentru reînnoirea acestora, după reluarea activității cu publicul, vă recomandăm să contactați Secția Consulară.

Certificat de naștere

• Doresc să îi fac certificat românesc de naștere și pașaport copilului născut în Spania. Ce trebuie să fac?

Ca în cazul oricărei programări, după reluarea activității cu publicul la Secția Consulară Madrid va trebui să intrați pe pagina www.econsulat.ro, să alegeți serviciul consular dorit (certificat de naștere minor), să urmați pașii indicați, să încărcați în sistem documentele solicitate de acesta și, după ce dosarul dvs. va fi prevalidat, vă veți putea programa la data și ora disponibile în sistem.

Oficierea de căsătorii

• Am avut programare pentru a ne căsători la Secția Consulară, însă din cauza COVID-19, a fost anulată. Sunt reprogramat automat?
Nu. Nu sunteți reprogramat automat. După reluarea activității cu publicul, va fi necesar să solicitați pe www.econsulat.ro o nouă programare. Urmați pașii descriși la capitolul ”oficierea de căsătorii la Ambasadă”, încărcați documentele cerute de sistem și, după prevalidarea dosarului dvs. de către consulat, o să puteți obține programarea.

Permise de conducere

• Am permisul de conducere românesc expirat. Pot să-l schimb la consulat?

Am permisul de conducere românesc expirat. Pot să-l schimb la consula
Nu. Dacă sunteți rezident în Spania de cel puțin 6 luni de zile, sunteți obligat, conform normelor europene, să solicitați un nou permis de conducere spaniol la Direcția Generală de Trafic (DGT) de care aparțineți.

FOARTE IMPORTANT

Toate serviciile consulare vor fi prestate, după reluarea activității,
NUMAI pe bază de programare și cu prevalidarea obținută pe www.econsulat.ro.

Taxele consulare: taxa de pașaport (59 euro + taxa poștală ) sau taxa de înscriere acte în INFONOT (3 euro), se vor achita DOAR cu card bancar. Nu vor fi acceptate plățile în numerar!

În incinta Secția Consulare de la Madrid vor intra doar persoanele programate.
Intrarea însoțitorilor va fi permisă doar dacă aceștia sunt părinții minorilor pentru care
se solicită serviciul consular sau însoțesc persoane cu dizabilități.

Va fi obligatorie purtarea de mănuși și măști de protecție și
respectarea distanței sociale de 2m.

SURSA:https://madrid.mae.ro/node/2252?fbclid=IwAR2L5Fz2IzdxSCATe_TRwXlnhP2JRR5QizLcertZ-BBRzFQF2dmBFwcSkF4

leave your comment


Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *